Bouwkranen in Deinze, een pest. Ook tijdens het bouwverlof.

Wanneer leggen ze eens bouwbedrijven de verplichting op om bouwkranen dicht te doen tijdens het bouwverlof? Drie weken lang hebben ze die dino’s toch niet nodig?
Wetende dat dit de buren enorm stoort, buren die ook willen genieten van hun welverdiend verlof.
Maar nee, het verlof wordt nu verpest door de gele torenkraan die boven je tuin gevaarlijk staat te zwaaien, schaduw maakt en als dreigend monster in je bord staat te kijken als je gezellig wil BBQ’en met vrienden. Gezelligheid troef met een kraan twintig meter boven je hoofd dit terwijl de bouwvakkers en hun bazen ‘kraanloos’ genieten van hun verlof. Het is nog niet genoeg dat ze de periode voor en na hun verlof je verplichten naar hun veel te luide radio te luisteren en vooral hun meezingend gekweel verplichten te aanhoren. Neen, de drie weken van hun verlof pesten ze je dan nog eens met die kraan zielloos achter te laten, die als een dolle windhaan elke buur op zijn beurt eens gevaarlijk bezoekt.
Zo voelen bouwvakkers zich stoer en oppermachtig.
Big boys, big toys.
Bij het minste huis dat men nu bouwt, halen bouwfirma’s er gigantische kranen erbij. Het liefst om het grootst en hoogst. Het is alsof ze een flatgebouw van 10 verdiepingen gaan neerpoten, daar waar het amper gaat om één verdieping.

Het begint een beetje belachelijk te worden, daarom wordt het hoogtijd dat er een duidelijke regelgeving komt die de noodzaak en het storend effect bepaald vooraleer deze, niet altijd noodzakelijke, kranen opgebouwd mogen worden, alsook een rondvraag bij de buurtbewoners dringt zich op, net zoals bij een bouwvergunning.

Gewelven kunnen nog steeds gelegd worden met de tijdelijk kraan op de vrachtwagen die ze levert. Om stenen en mortel naar een eerste verdieping te brengen bestaan er nog altijd de handig bouwliften.
Maar neen, om het miste balkje te verleggen, zetten ze dergelijk ondingen al te graag in gang.
“We spelen graag met een bouwkraan, het is stoerder.”
Wees eens volwassen. Als je een dag een bouwwerf in de gaten houdt, dan pas merk je hoe belachelijk deze “boys and their toys” rondslingeren met hun oversized bouwkraantje.

Feit: In Leerne heeft de Firma De Graeve uit Deinze ook zo’n speelgoed neergepoot voor een eenvoudige woning. Als er beleefd gevraagd werd om de kraan dicht te vouwen tijdens het verlof, werd er smalend gezegd dat mijnheer Wilfried De Graeve daar niet veel goesting zal in hebben… maar ze zullen het eens vragen.

“Neen, ik kan ze zelf niet dichtdoen!”, is het antwoord van de zaakvoerder. We hebben een kraan die we niet zelf kunnen dichtvouwen of opstellen.  De persoon die het wel kan is al in verlof. Niettegenstaande ze al lang weten dat er op amper twee huizen van de werf een duivenliefhebber woont die al verschillende duiven verloren heeft door die kraan. De dieren zijn letterlijk het noorden kwijt.
Spijtig dat betrokkenheid en het respect van deze bouwfirma voor de omwonenden is ver te zoeken.

Na een laatste en ultieme telefonische vraag aan de zaakvoerder van het bouwbedrijf, bleken de buren de last zelf te zijn en werden deze vriendelijk afgesnauwd. “We kennen u al hoor! Het is altijd wat met die buren, wat weten jullie van een bouw leiden?”, snauwde Wilfried De Graeve, waarna hij de telefoon dichtgooide.
Natuurlijk weten de omwoners niets van bouwen. wat dacht je? Anders bouwde iedereen zelf zijn huis en hadden ze geen zo’n welwillende bouwfirma nodig.
Buurtbewoners hebben zo te zien geen recht iets te durven vragen of te melden. De dagelijkse stoflaag op wagens en ramen moet je maar verdragen.
Je kunt inderdaad geen omelet bakken zonder de eieren te breken, maar respecteer elkaar een beetje.

Stadbestuur Deinze, niemand is gediend met werkloze bouwkranen tijdens het bouwverlof. Wie steekt er zijn nek uit om daar voor eens en altijd een minnelijke regel voor uit te werken?

4 gedachten over “Bouwkranen in Deinze, een pest. Ook tijdens het bouwverlof.

  • 25 juli 2018 om 09:10
    Permalink

    Dit moet je eens lezen: https://do.vlaanderen.be/nieuwe-regels-om-fijn-stof-van-bouwwerken-te-beperken
    Concrete maatregelen
    De nieuwe wetgeving omschrijft vier concrete maatregelen voor het voorkomen van stofemissies die afkomstig zijn van breekwerken, zandstralen, polijsten, slijpen, boren, frezen, zagen en slopen. Minimaal één van deze vier maatregelen moet genomen worden. Het gaat met name over de maatregelen:
    afscherming met doeken of zeilen
    beneveling van de locatie waar de werken worden uitgevoerd
    bevochtiging ter hoogte van de apparatuur
    rechtstreekse stofafzuiging op breekhamers, polijstmachines, slijpschijven, boormachines, freesmachines en schuurmachines.

  • 16 juli 2018 om 20:35
    Permalink

    Het is inderdaad overdreven geworden met die kranen.

  • 14 juli 2018 om 08:57
    Permalink

    Typisch. bouwfirma’s doen maar hun goesting. Wetteloos. Ik zie de foto’s van het stof op de wagens. Wistje? vanaf 1 januari 2017 is een aannemer verplicht om bij bouw-, sloop- en infrastructuurwerken de stofemissies zo laag mogelijk te houden.
    zie: http://www.vmx.be/node/27967

  • 14 juli 2018 om 05:07
    Permalink

    die kranen zijn een echte pest.

Geef een reactie

+ DOE MEE EN WIN...

DOE MEE EN WIN...