Fiets- en wandeltocht ‘op de biotour’

Men had slecht weer voorspeld ! Maar gelukkig had collega natuurgids Geert vrijdagavond een kaars aangestoken, zodat het voorspelde onweer van zaterdagnacht op zondagmorgen op tijd voorbij was ! 

Jammer dat veel mensen er anders over dachten (te begrijpen uiteraard), maar deze die er niet bijwaren hadden helaas ongelijk.  Regenbroeken en jassen terug opgeborgen, vertrokken we met een kleine, maar leuke groep richting Poeke.

 

Via de Zeverenbeekvallei, Vinkt en Lotenhulle langs landelijke en trage wegen, maakten we een mooie entree langs de gemengde beuken- en eikendreef richting Poeke-kasteel.  Wanneer je voor de roze gevel staat zou je zweren je bij de Loire en één van zijn vele kastelen te bevinden. Het is niet de bekende Franse kasteelrivier, maar de bescheiden Poekebeek die langs haar muren kabbelt.

Het Poekekasteel kent zijn oorsprong in de elfde eeuw, maar  beleefde zijn hoogtepunt onder Victor Pycke de Peteghem die het kasteel in 1872 kocht.  De gemeente werd in 1978 eigenaar, toen ze het kasteel kocht van een katholieke school.

In het voormalig koetshuis is het natuureducatief centrum gevestigd, waar je het verhaal van de landschapshervorming in Poeke en omgeving kunt bekijken, met als doel het behouden, verbeteren of herstellen van het gebouwen patrimonium, waaronder het kasteel en het koetshuis.  Maar ook voor de parkconstructies met hondenkennel, poorten, bruggen, muren en sluizen.  Alsook de tuinruimten, dreven en wegen, bomen en graslanden.  Veel werk dus nog !

Na een korte drankstop aan het koetshuis, zetten we onze weg verder richting landhuis ‘Reedpool’.

 

Reedpool 

 

Dochter Marie situeerde ons waar het landgoed zich bevindt.  Het 15 Ha. grote domein tussen de ‘Vorte Bossen’ en ‘Bulskampveld’, midden in een drevenlandschap.  Een ruim landhuis gebouwd in 1947  in Engelse Cottage-stijl.  Het park zelf is 4 Ha. en omringt het landhuis.  In het park vind je een vijver met rietwaterzuivering, oude knoesten van bomen, waaronder een treurbeuk, alsook een fruit- en moestuin.  Het park is rationeel ingedeeld met kleine verrassende onderdelen.  Naast het park bestaat het landgoed verder uit een beek, een natuurlijk bosje, weilanden en akkers.  Voor de kinderen een speel- en  voetbalveldje.  Men kan er zelfs kamperen en met groepen overnachten !  De leefwijze van de bewoners Geneviéve en dochter Marie en het beheer vormen één eenheid. 

 moestuin reedpool

 

 

Het is een natuurrijke en ecologische oase.  De werkzaamheden zijn verbonden met het ritme van de seizoenen en volgens de eigen prioriteiten.  Het is er zalig toeven in een groene en rustige omgeving.

 

Na de mooie rondleiding was het tijd voor de lunch.  Dochter Marie verraste ons met een lekker, warm, pittig gekruide pompoensoep  met pompoenen van eigen kweek !  Na de maaltijd namen we afscheid van de ‘Reedpool’ en was het tijd om de ‘Vorte Bossen’ te verkennen.  natuurgids en tevens conservator Frank Debeil schetste een beetje de geschiedenis van de bossen.  De ‘Vorte Bossen’, eigendom van Natuurpunt vzw en beheerd door De Torenvalk, maken deel uit van een ruimer bosdomein van ongeveer 50 Ha. gelegen in de vallei van de Wante- en Pachtebeek op de grens van de zand-  en de zandleemstreek.  De bebossing van de heide dateerd uit de middeleeuwen.  Pas in de 18de eeuw, door toename van de bevolking, ging men ontginnen en legde men vijsvijvers aan.  Dankzij het DHM (Digitaal Hoogte Model) kon men in de bossen nog restanten van de dijken van de visvijvers terugvinden.

 

 (DHM  is een driedimensioneel digitale beschrijving van het aardoppervlak.  Het model wordt weergegeven door punten met X,Y en Z coördinaten gepositioneerd op maaiveldhoogte.  Kenmerken van dit puntenveld is de hoge nauwkeurigheid van de opgemeten punten en de hoge puntendichtheid.  Men maakt daarbij gebruik van 2 technieken, namelijk laseraltimetrie bij   landelijk gebied en foto-grammetrie in dicht gebouwd, stedelijk gebied. De hoogten worden op de DHM kaart aangeduid in kleur.  Bijvoorbeeld : 15 meter-hoogte  (diepblauw) en 25 meter-hoogte (rood).)

 

De ‘Vorte Bossen’ zijn een natuurpareltje door de zeer grote variatie aan bostypen die er voorkomen. 

 

 Langs de Wante- en de Pachtebeek vinden we zeer natte gronden.  Ze bestaan uit zeer voedselrijke klei.  Hout dat op de bodem valt rot snel weg, vandaar de naam ‘Vorte Bossen’  Het bos bestaat uit populier, es , Zomereik, Olm en Zwarte els.  Een bijzondere soort die hier gevonden wordt is de Steeliep, die in Vlaanderen slechts op een paar plaatsen voorkomt.  Bovendien zijn de aanwezige exemplaren zeer oud, vermoedelijk meer dan 300 jaar !  Merkwaardig is de typische ‘Rabattenstructuur’ van de percelen, dit zijn langwerpige ophopingen die gelegen zijn tussen de greppels.  De grond die uit de greppels afkomstig is wordt gebruikt om het rabat mee op te hogen.  De methode wordt inde bosbouw toegepast om droge stroken te verkrijgen, waarop dan de bomen kunnen geplant worden.  De greppels dienen ter ontwatering.  Buiten de vallei bestaat de bodem uit droge, voedselarme zandgronden.  Deze bossen bestaan vooral uit naaldbomen, grove den en lork,  waar nu langzaam meer bomen van het natuurlijke bos inkomen, berk, zomereik, lijsterbes.  In de kruidlaag domineren vooral adelaarsvaren en bramen.  Er is nog een klein stukje heiderelict aanwezig, met struikheide.  Een rijk gevarieerd bos heeft ook een rijke fauna.  Dus ook veel broedvogels, zangvogels en zoogdieren.  Als beheer heeft men hier resoluut gekozen voor natuurontwikkeling in de bossfeer.  Een groot deel van het bos kent een omvormingsbeheer naar niets doen.  In de ‘Vorte Bossen’ wordt echter ook duidelijk gekozen voor middelhoutherstel  over een oppervlakte van ongeveer 8 Ha. , omdat er zeer duidelijk natuurwaarden aanwezig zijn, gebonden aan deze beheersvorm.  Zo’n bos beheren is een stevige kluif !  Amerikaanse vogelkers bestrijden, hakhout afzetten en uitslepen, paden maaien, enz …

Na de mooie, leerrijke wandeling nemen we afscheid van onze gids, en fietsen we met het zonnetje boven ons, en de wind in de rug terug richting Deinze.

Een geslaagde dag !

+ DOE MEE EN WIN...

DOE MEE EN WIN...