Facebook? Ik stop ermee!

Peter-VanDeVeire Veel bekende Belgische mediafiguren stoppen met hun Facebook.
Dit  is niet uniek, het is een wereldwijde trend. Het aantal Facebook-gebruikers daalt inmiddels de laatste maanden zienderogen. Is er een terugval, gaat het fenomeen Facebook naar af?
Waarom zit je op Facebook, wat heb je te vertellen, ben je benieuwd naar anderen hun ellende en gezever. “Goe-morgen, keb goe-geslapen”, “nu moek nog dat doen..”  Dit bewijst een beetje het gebrek aan echt sociaal contact.
Peter van de Veire volgt de voorspelde ‘trend’. Binnen een paar maand zullen er een heel pak minder BV-facebookers zijn, Peter wil bij de eerste zijn die afscheid neemt. Dit is dé kans voor vele bekende figuren om eindelijk van die sleur af te geraken…  en dat  nog op een hippe manier.
Laat ons even kijken hoe bekend vlaanderen volgt.

Waarom zou je ook stoppen? Daar zijn verschillende goede redenen voor:

1 Weg met die sociale druk-druk-druk
Die voormalige collega (was dat echt een vriend?) die zijn digitale hart bij je uitstort, het complete levensverhaal van je verloren gewaande ex-lover, de noodkreet van tante Bets om haar vakantiefoto’s op Facebook te bekijken of het dringende beroep van je buurman om vooral de petitie ‘Help het korhoen’ te ondertekenen: nogal wat berichten vragen om een reactie. En ja, je wilt er toch ook gewoon bij horen, ook als ‘infobesitas’ op de loer ligt.

2 Genoeg van small talk in het kwadraat
Niks mis met een onschuldig praatje over het weer. Maar waarom melden sommige mensen met droge ogen op hun prikbord dat ze zojuist de vuilniszakken buiten hebben gezet? Of dat zoonlief van acht maanden de broek vol heeft? Of dat het zaterdag is? Op Facebook regeert de overtreffende trap van small talk. Willen we dit allemaal weten? En zo niet, waarom lees je al dat digitale exhibitionisme dan? Natuurlijk kun je personen die dagelijks hun ontbijt op Facebook showen ook ‘uitzetten’, maar dan mis je dus ook de ‘nuttige’ berichten.

3 Het is verslavend
Nieuwkomers op Facebook verwonderen zich over zoveel gebruiksgemak. En wat grappig, de eerste keer dat iemand ‘vind ik leuk’ aanvinkt bij een bericht dat je hebt geplaatst. Lichtelijk verslavend ook, die ‘likes‘ of aardige reacties. Maar ja, het zorgt er in veel gevallen wel voor dat je vervolgens na ieder geplaatst bericht om de haverklap gaat zitten kijken wie (is er dan echt niemand die mij leuk vindt?) heeft gereageerd op jouw spitsvondigheid. En dus wordt in restaurants en cafés meer op de schermpjes van smartphones gekeken dan in de ogen van de tafelgenoot. De schreeuw om continue aandacht die Facebook zo slim faciliteert werkt als een drug: meer, meer, meer.

4 Waak over je privacy
Topman Mark Zuckerberg mijmerde in het boek Het Facebook-effect al dat het zijn ideaal is als je via zijn vinding jarenlang de complete levenslijn van een persoon kunt volgen. Dat zal niet iedereen aanspreken, zeker niet omdat het bedrijf toch al onder vuur ligt vanwege privacy-schendingen.

5 Ken je echte vrienden
Meest schrijnende verhaal komt uit de VS, waar begin dit jaar een vrouw met meer dan duizend ‘vrienden’ aankondigt dat ze zelfmoord gaat plegen. Zelfs de vrienden op loopafstand ondernemen geen actie. Zeventien uur later vindt de politie de vrouw dood in haar woning. Haar moeder is verbolgen: wat is dit voor een nepwereld, waarin niemand een hand uitsteekt? Wat zijn dat voor vrienden?

Facebook-Ik-stop-ermee

Geef een reactie

+ DOE MEE EN WIN...

DOE MEE EN WIN...