Bruine kiekendief in De Blankaart, verslag van een excursie.

Zondag 8u45 , de eerste natuurliefhebbers strijken neer op de parking van Petegem kerk, met 24 personen vertrekken we richting De Blankaart, Woumen (Diksmuide), bij aankomst komen nog enkele mensen bij en vergroot de groep naar 28 enthousiastelingen voor een wondermooie dagje natuurbeleving.

 

Enthousiaste natuurliefhebbers aan bezoekerscentrum ‘De Otter’

 

In de voormiddag volgen we het Blankaartpad richting ‘Madeliefje’, onderweg zien we een Knobbelzwaan met jonkies, Fuut, en enkele wilde eenden, ook nog zwanebloem langs de randen van het water. Het is warm en dorstig weer, dus stoppen we aan de hoeve ‘Madeliefje’, we eten daar ook onze pick-nick, maar niemand kan weerstaan aan de lokroep van het overheerlijke hoeve-ijs van het Madeliefje.. sommigen worden er zelfs lyrisch van !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na onze rustpauze, vervoegt Natuurgids en oud-Deinzenaar Wim Pacquet zich bij onze groep, en neemt ons op sleeptouw  door de broeken en rond het waterproductiecentrum achter De Blankaartvijver.

De Noordhof hoeve had tot kort de grootste zwaluwkolonie van de Westhoek. De hoeve is een authentieke hoeve met omwalling (gedeeltelijk gedempt), gebouwd op een terp, dus een verhoging in het landschap aangelegd door de mens. Alle gebouwen die in- en rond De Blankaart staan moet minstens 5 meter hoog staan, want in de winter staat alles blank, vandaar de naam ‘Blankaart’.

Aangezien de broeken in een Ramsar gebied liggen, wil Europa dat er maatregelen worden genomen om het gebied  van 800 herctare te vernatten,  dit ten voordele van de rietvelden, sloten en kreken. Nu al merken we verbetering :  in de winter zaten hier 25000 Smienten, 25000 Kolganzen en 25 Grote zilverreigers, de Bruine kiekendief is deze zomer het paradepaardje van De Blankaart!

 

Natuurgids en oud-Deinzenaar Wim Pacquet

 

Wim vertelde ons ook dat hier 1 van de 18 niet-werkende eendenkooien van Vlaanderen liggen, en dat daar nu één van de grootste Blauwe reigerkolonies gevestigd is.

Het Waterspaarbekken is  gebouwd in het jaar 72, in één, van wat toen  de mooiste broeken was , de site is ongeveer 60 hectare groot, ongeveer 2 x de Callemoeye, het is in feite een gigantische badkuip, waar via micro-organismes het water drinkbaar wordt gemaakt.  Het is geen mooi zicht in het landschap, maar deze winter zaten zo’n 80.000 meeuwen, Geoorde fuut en zaagbek in de kuip.

We bezochten ook een ‘jachtput’.  In Merksem was een cultuur van jacht en visvangst in de vallei, elke boer op de rand van deze vallei deed aan palingvangst en eendenvangst, de zogenaamde ‘loerjacht’. Er werd een ondiep kuil gegraven en aan de rand werd met de overtollige aarde  een wal gebouwd, verstevigd met betonplaat. vanuit deze schuilplaats lag de jager met zijn hond op post. De voorbijtrekkende eenden, kwamen hun veren poetsen, of eventjes rusten in deze kuil, en dit was dan meestal ook hun laatste rustplaats. Het vlees was voor eigen gebruik of om te verkopen op de markt. Gelukkig is deze praktijk nu verboden, maar deze ondiepe kuilen, zijn nu een ideaal biotoop voor allerlei eenden, vogels, en insecten, hier en daar is een kijkwand geplaatst om deze dieren in alle rust te kunnen  observeren.

Rond 15u , waarschijnlijk door het mooie, zonnige weer, kreeg iedereen dorst, en Wim verraste ons met een tussenstop in café ‘De Knocke’, gelegen aan het oude fort van Knocke, een Feaubont-fort die stervormig was opgebouwd, zodat de chef van het fort, overal een goed zicht had op de omliggende vijvers en paden. Immers wie baas was over het water , was ook baas over het land ! Na het cafébezoek zagen sommige Deinzenaars ook sterretjes.. was het het lekkere, frisse bier, of was het de vermoeidheid die ons parten speelde  ?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na deze welkom pauze, vervolgden we onze tocht naar het brugje waar de fluisterboot lag aangemeerd, na een wandeling van 12 km, waren velen blij deze boot te zien liggen.  Varen met de fluisterboot is een fantastische manier om de natuur te beleven, deze, elektrisch, aangedreven schuit is inderdaad fluisterstil, enkel het gezoem van de motor hoor je, onderweg zien we de Bruine kiekenduif laag over het riet scheren, een fantastisch zicht!  Een vlucht Lepelaars, ooievaars, zilverreigers, aalscholvers, fuut, en nog enkele soorten..

 

Met de fluisterboot op de Blankaart

 

Dit was dan ook het einde van ons mooie daguitstap, één van de mooiste die we al hebben beleefd, hierbij willen we iedereen van de groep bedanken voor  de fantastische sfeer, de gids Wim Pacquet voor zijn enthousiasme en zijn inzet voor deze mooi natuur, de bootsman, omdat hij ons heelhuids en droog door de wondermooie moerassen en blankaartvijver heeft gevaren.

Hopelijk tot volgend jaar en aan iedereen nog een prettige  vakantie met veel natuurbeleving !

Eddy en Paul

 

 

+ DOE MEE EN WIN...

DOE MEE EN WIN...