Evaluatie Buurt Informatie Netwerk

Naar jaarlijkse gewoonte vonden er in onze zone twee evaluatievergaderingen plaats inzake de resultaten van de buurtinformatienetwerken in 2016. De voorbije jaren is het een nationale trend dat het aantal inbraken stijgt.

Zo ook op het grondgebied van onze politiezone, met de hoogste piek in de periode 2009-2013. De voorbije jaren merken we echter een positieve evolutie op en mogen we zelfs spreken van een markante dalende trend. We stelden ook een aantal gloednieuwe tendensen vast in 2016, zoals de modus waarbij inbrekers een woning trachten te betreden door ruitverbrijzeling, een ware diefstallenplaag van dure koersfietsen en recent ook talloze diefstallen van werkmateriaal uit bestelwagens. Niettemin blijven inbraken in woningen ook in 2017 één van de prioriteiten van onze werking. Ons actieplan zal worden aangevuld met extra activiteiten om de inbraken aan te pakken.

Maar we kunnen dit niet alleen: ook de inwoners, gemeentebesturen, buurtinformatienetwerken,… spelen hierin een belangrijke rol. Zo kunnen kleine aanpassingen in de eigen woning of wijk potentiële inbrekers afschrikken. Maar ook sociale controle en een verhoogde waakzaamheid blijven een niet te onderschatten wapen tegen inbraken. Resultaten 2016We zetten kort de belangrijkste resultaten van 2016 op een rijtje (de volledige resultaten vinden jullie onderaan deze pagina in de informatiebrochure “BINformatief”): Er werden 129 diefstallen in woningen vastgesteld wat een gemiddelde betekent van 11 diefstallen per maand of 2,5 per week. Er werden 2 grote pieken vastgesteld namelijk in januari en december.In 2016 deed bijna 7 op 10 diefstallen in woning zich voor binnen stad Deinze en iets minder dan 1 op 3 binnen gemeente Zulte.41 % van de diefstallen in woningen waren pogingen. In meer dan 4 op de 10 gevallen zijn de daders vertrokken zonder buit.Als we kijken naar de aard van de woning waarin wordt ingebroken, dan zien we dat 79% van de feiten plaatsvindt in een huis of villa.Diefstallen in woning worden voornamelijk tijdens de avond en middag vastgesteld.In 65 % van de gevallen verschaffen de daders zich toegang via de achterzijde van de woning.

Er wordt vastgesteld dat bij de meeste diefstallen in woning geld, juwelen en uurwerken worden gestolen.

Wanneer we de feiten indelen per wijk, zien we dat de meeste diefstallen in woning plaatsvinden in de wijken Astene, Petegem Zuid, Bachte-Maria-Leerne, Sint-Martens-Leerne en Zulte-Zuid. Iets meer dan 40% van het totale aantal inbraken vindt plaats in deze vier wijken. Onze partners in veiligheid: de BIN’sOp datum van 31 december 2016 waren er in Deinze 31 buurtinformatienetwerken. In 2016 werd het buurtinformatienetwerk “Veldweg” opgestart.  De officiële voorstelling van deze BIN is voorzien voor 2017. Daarnaast zullen de buurtinformatienetwerken in Leerne worden uitgebreid met een aantal straten zodat het hele gebied wordt gedekt. In Zulte bedroeg dit aantal 8. Het buurtinformatienetwerk “De Piste” werd opgestart in 2016. De buurtinformatienetwerken werden 7 keer effectief opgestart.

We kunnen het belang van het melden van verdachte handelingen niet genoeg benadrukken. In 2016 waren er in totaal 483 meldingen inzake verdachte handelingen in onze zone (365 Deinze – 118 Zulte). Daarvan waren 150 meldingen afkomstig van de BIN’s in Deinze en 30 meldingen afkomstig van de BIN’s in Zulte. Tot slot willen wij alle coördinatoren en leden van de buurtinformatienetwerken bedanken voor hun inzet en hopen we in 2017  evengoed te kunnen rekenen op jullie medewerking!

Geef een reactie

+ DOE MEE EN WIN...

DOE MEE EN WIN...